Op Prinsjesdag kondigde het kabinet-Rutte 3 trots aan dat de belasting op stroom in 2020 omlaag gaat en die voor aardgas een beetje stijgt. Per saldo zou een doorsnee huishouden hierdoor goedkoper uit moeten zijn. Maar dat doorsnee huishouden bestaat eigenlijk niet.
Het kabinet wil Nederlanders sneller van het gas af krijgen en verhoogt daarom de belasting op aardgas volgend jaar met 4 cent per m³. In de zes jaren daarna komt hier nog 1 cent per m³ per jaar bij.
De belasting op stroom gaat juist omlaag. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt in 2020 met 0,09 cent per kWh en gaat de komende jaren verder naar beneden.
Volgens het kabinet is een doorsnee huishouden met een verbruik van 1.179 m³ gas en 2.525 kWh elektriciteit volgend jaar 100 euro minder kwijt aan energiebelastingen. De energierekening, die dit jaar voor veel Nederlanders flink is gestegen, kan dus lager uitvallen, afhankelijk van het verbruik en de energieprijzen.
Lagere energiebelasting: eenpersoonshuishoudens profiteren
Online consumentenadviseur Pricewise is zelf eens gaan rekenen en heeft daarbij gewerkt met tien verschillende profielen voor huishoudens die zijn bedacht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens, maar ook tussen verschillende typen woningen.
Per profiel kan de mix van het verbruik van stroom en aardgas sterk verschillen. Zo gaat het CBS voor een bewoner van een klein, nieuw appartement uit van een gemiddelde gasverbruik van 670 kuub per jaar en 1.640 kWh stroom.
Het andere uiterste is een oude, vrijstaande woning waar twee of meer mensen wonen. Daarvoor geldt een gemiddeld verbruik van 2.620 kuub gas per jaar en een stroomverbruik van 4.490 kWh per jaar.
Afhankelijk van het verbruiksprofiel pakken de aanpassingen van de energiebelasting anders uit, stelt Pricewise.
Het algemene beeld is dat de energiebelastingen in 2020 voor eenpersoonshuishoudens inderdaad dalen, vergeleken met dit jaar. Zo betaalt de bewoner van een klein, nieuw appartement gemiddelde 150 euro minder en de bewoner van een oude, middelgrote woning bijna 100 euro minder.
Maar voor meerpersoonshuishoudens is het beeld gemengd. Een gezin dat in een oude, grote rijtjeswoning leeft, is maar een paar euro goedkoper uit. En een meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande woning betaalt volgens Pricewise zelfs een paar tientjes meer aan energiebelastingen in 2020.